IT-konsult – en nyckelperson för verksamhetsutveckling

Vad gör en IT-konsult? Här kan du läsa mer om vad yrkesrollen innebär, vilken utbildning som krävs, framtiden för yrket och fördelarna med att arbeta inom IT.

Vill du arbeta med spännande IT-projekt i en bransch som aldrig sover?

I den här artikel definierar vi yrket IT-konsult för att ge dig en klarare bild av den eftertraktade yrkesrollen.

Vad är en IT-konsult?

Som IT-konsult är du specialiserad inom något område inom IT. Det kan vara både brett och nischat.

I stora drag är du specialiserad inom programmering, men du kan också arbeta som en scrum master, analytiker eller projektledare – det beror på vad just du tycker är roligt och intressant. 

Vad gör en IT-konsult?

I jobbet som IT-konsult är du antingen anställd via ett konsultföretag, eller så är du en egenföretagare som hyr ut din kompetens till företag som behöver, antingen för en kort eller en lång period. 

Ofta arbetar du mycket kreativt, innovativt och skapar mervärde inom strategi, analys och utveckling av verksamhetens digitala och tekniska utveckling.

Som IT-konsult blir du en nyckelperson i olika verksamheters tekniska och digitala utveckling. Arbetet är varierande, utmanande och kreativt. 

Vad kostar en IT-konsult?

Vad en IT-konsult kostar beror helt på vilka typ av arbetsuppgifter som hen förväntas utföra, samt vilken kunskap som IT-konsulten besitter. Oftast tar man betalt via timpris som du som egenföretagare själv bestämmer, eller som det konsultföretag som du arbetar på bestämmer åt dig.

Fördelar med yrkesrollen

Meningsfullt

Som konsult fyller du alltid ett syfte – du är faktiskt inhyrd för att skapa nytta till en verksamhet som de inte hade klarat av att göra utan dig. Här kan du känna att du bidrar med värdefull information till kompetenstörstande verksamheter. 

Utvecklande

Först när du går utanför din bekvämlighetszon kommer din personliga utveckling att gro. Som konsult inom IT är ingen dag den andra lik och du kommer konstant att stå inför utmaningar och situationer som du inte varit med om tidigare och som gör dig till en ännu mer kompetent och självsäker person. 

Socialt

Precis som nämnt ovan utvecklas ditt kontaktnätverk konstant. Detta betyder också att du med yrkesrollen får ett väldigt socialt arbete. IT-branschen är stor världen över, vilket gör att du även lär känna personer från andra länder och knyta kontakter för livet. 

Attraktivt CV

Som IT-konsult får du se många olika platser och inte minst vara med och lösa många olika problem. Det innebär att du inom bara ett par år kommer ha ett brett och attraktivt CV, med slagkraftiga erfarenheter och kompetenser.

Vill du göra karriär som IT-konsult?

Som IT-konsult kan du arbeta med oändligt många saker, vilket nog förklarar varför det blir allt vanligare att många går den vägen. Men hur går du då tillväga och vilka möjligheter finns det?

Utbildning för att bli IT-konsult

För att bli en IT-konsult behöver du först och främst ha förståelse för hur datorteknik fungerar. Du kan exempelvis välja att läsa en IT-utbildning på grundnivå eller ett ingenjörsprogram med data- och IT-inriktning på universitet eller högskola. Det finns också möjlighet att läsa fristående kurser för att skräddarsy en egen examen.

Det finns alltså flera vägar att ta – fundera på vad du tycker är roligast men också på vilken utbildning som ger dig en bred grund att stå på för att enkelt följa med i utvecklingen.

Framtidsutsikter

Framtiden för IT-konsulter ser mycket ljus ut. I takt med att digitaliseringen ständigt utvecklas och förändras behöver även verksamheter och organisationer göra det. Det gör IT-konsulter till attraktiva och betydelsefulla schackpjäser som efterfrågas på allt fler marknader och i fler branscher. 

Lön

Hur mycket du tjänar som IT-konsult beror såklart på din erfarenhet, dina arbetsuppgifter och vilken arbetsplats som du hamnar på. Den genomsnittliga lönen kan därför variera. Lönespannet är brett och ligger mellan 36 000-70.000:-. 

Jobba som IT-konsult hos Gisys

Söker du en trygg och agil arbetsplats som IT-konsult? Tillsammans med oss bidrar du till verksamhetsutveckling och skapar framgångsrika arbetsplatser åt våra kunder.

Till Gisys kan du vända dig vare sig du söker en LIA-plats, en junior anställning eller om du är en erfaren IT-mästare.

Du hittar våra lediga jobb inom IT här! Sök jobb – Gisys

Hyr en IT-konsult till ditt företag

Letar du kanske efter en IT-konsult? Hos Gisys hittar du tekniska och digitala konsulter som skräddarsyr användarvänliga lösningar efter just din verksamhet.

Med leveranssäkerhet som värdeord, garanterar vi dig ett trygg och stabilt samarbete där dina önskemål går från idé till verklighet. Kontakta oss idag! Kontakt – Gisys