Frontendutvecklare | Om yrket, jobb & praktik

Vad jobbar egentligen en frontendutvecklare med? Information om yrkesrollen, jobb och praktik inom frontend. Läs mer om frontendutvecklare hos Gisys.

Frontendutvecklare – jobba med kundupplevelse och teknisk arkitektur

Har du tänkt på att det bakom varje attraktiv webbplats eller mobil plattform, sitter ett kreativt och tekniskt geni?

I princip alla verksamheter med framgångsrika plattformar vet att kundupplevelsen är vital för att få konverterande och återkommande kunder. För att lyckas med detta tar de hjälp av talanger som frontendutvecklare. I yrkesrollen som frontendutvecklare blir du en del av en teknisk bransch under konstant förändring med oändliga möjligheter såväl nationellt som internationellt. 

Vad gör en frontendutvecklare? 

I rollen som frontendutvecklare använder du olika programmeringsspråk för att utveckla och förbättra det yttre lagret på en webbplats eller mobil plattform. Genom tekniska funktioner och design ser du till att information presenteras på ett begripligt, användarvänligt och lättnavigerat sätt.

Låt oss ge dig ett exempel. Föreställ dig att du är en frontendutvecklare på en e-handel. Ditt jobb är att se till att besökarna kan röra sig i sortimentet, lägga produkter i varukorgen och genomföra sitt köp på ett problemfritt sätt. Som frontendutvecklare skapar och utvecklar du alla attraktiva animationer som sker när din besökare scrollar och klickar sig runt. I enkla drag har du gjort allting som besökaren ser och interagerar med på skärmen. 

Som frontendutvecklare (frontend developer) är du specialiserad inom webbutveckling. Du jobbar tätt ihop med andra digitala specialister och utvecklare, som till exempel art directors, UX- och UI-designers och backend developers. 

Vanliga arbetsuppgifter 

  • Implementera kod i olika programmeringsspråk som CSS, HTML och Javascript
  • Fokus läggs på API:er och ramverk 
  • Konverteringsoptimering
  • Webbutveckling
  • Testning av olika funktioner och design
  • Underhåll av olika plattformar

Vad tjänar en frontendutvecklare i lön?

Löneintervallet för en webbutvecklare eller webbdesigner (frontendutvecklare) ligger mellan 35 000 till 47 000 :-/månad enligt Unionen. Precis som i de flesta yrken baseras lönen på dina tidigare erfarenheter, kompetenser och eventuell utbildning. 

Gör karriär inom frontendutveckling

Vilken utbildning behöver du? 

För att inta arbetsmarknaden som frontendutvecklare är utbildning inom webbutveckling eller programmering en bra väg att gå. Det finns många yrkeshögskolor som erbjuder gedigna utbildningar på bara ett par år. I majoriteten av YH-utbildningar ingår även praktik. På praktiken får du testa dina teoretiska kunskaper i verkligheten – något många verksamheter värdesätter när du väl söker jobb.

Det finns även flera förberedande grundutbildningar att gå redan på gymnasienivå. Du kan till exempel gå naturvetenskapsprogrammet, teknikprogrammet eller program inom dator- och kommunikationsteknik. 

Framtid och karriärmöjligheter 

Den tekniska utvecklingen är i konstant rörelse, och arbetsmarknaden är i stort behov av skickliga frontendutvecklare med rätt och uppdaterad kompetens. Det är en stor utmaning för många verksamheter idag. Om du vill tillhöra en eftertraktad yrkesroll är frontendutveckling ett klokt val. Inom yrket finns dessutom goda möjligheter till jobb både innanför och utanför Sveriges gränser. 

Trygg och agil arbetsplats för frontendutvecklare hos Gisys

Sök jobb eller konsultuppdrag

Vill du tillhöra en arbetsplats som präglas av engagemang, delaktighet och personlig utveckling? Då har du hittat rätt! På Gisys blir du en del av ett kunskapstörstande IT-bolag som arbetar med stora projekt både på plats i Stockholm och ute hos kund. Sök något av våra lediga jobb, eller skicka in en spontanansökan till oss.

Är du frilansande konsult? Eller tillhör du ett konsultbolag? Vi erbjuder spännande, utmanande och utvecklande uppdrag hos stora uppdragsgivare. Läs mer om våra lediga uppdrag, eller skicka in en spontansökan för att bli konsult hos oss! 

Sök praktik 

Är du på jakt efter en praktikplats inom frontendutveckling? Hos oss på Gisys är du varmt välkommen att kontakta oss med din praktikansökan. Vi tar emot studenter i mån om passande uppdrag. Läs mer om LIA inom IT hos oss.

 

FAQ 

Vad menas med frontend?

Allting som du ser, upplever och interagerar med på en webbplats eller mobil plattform är frontend. Det kan till exempel vara knappar, formulär, text, bilder och videos som programmerats med kod av en frontendutvecklare (frontend developer). 

Vad är skillnaden på frontend och backend?

Frontend är det som är klientbaserat på en plattform, alltså allting visuellt som besökaren kan se och använda. Backend är fundamentet för att frontend ska fungera. Det är all teknik och programmering som är baserat på servern samt infrastrukturen för det som frontend är byggt på. 

Vad tjänar en junior frontendutvecklare i lön?

Lönen som en junior frontendutvecklare tjänar baseras på arbetsmarknaden, utbildning och tidigare erfarenheter. Enligt Unionen ligger lägsta bruttolönen på 35 000:-/månad.